top of page
Notebook and Pen

Blogg

Berättelser ur verkligheten

Inspiration - Följ - Hopp - Företagsamhet

Senaste inläggen

Få notis om nya inlägg

Tack för ditt intresse!

Varför gjorde jag inte det här tidigare!?

Några "småkänningar" är väl inget att tala om - eller?

Fram till för ett par år sedan trodde jag att jag mådde ungefär så bra som man kan må; tack och lov helt frisk utan sjukdomar och diagnoser - i princip bara lite småkänningar i magen, som väl ändå inte var något att tala om.

Men... så här i efterhand, varför i hela världen gjorde jag inte det här tidigare? Först efter att min fru gång på gång hade föreslagit att jag skulle testa att göra samma friskvårdsanalys som hon hade fått göra på sitt jobb, så kom jag så småningom iväg.


Hälsogenomgång

Tillsammans med rådgivaren gjordes en kart-läggning med bl a resultat från en screening, mina hälsosymtom och livsstil. Med det som underlag tittade vi på vilka funktioner i kroppen som jag lämpligen skulle kunna bättra på för att höja välmående och energi – och hur jag skulle kunna åstadkomma de förbättringarna i praktiken.

Mitt facit av det ser ut så här:


Matnyttiga tips

Att göra de kostjusteringar som jag fick tips om var lättare än jag trodde. En del livsmedel skulle jag se till att få med i kosten. Några andra ”livsmedel” skulle jag i stället under kortare tid helt plocka bort för att få lite av en reset av kroppen.

Efter den här omstarten, så har jag i stort sett behållit de ”nya” livsmedel som föreslogs. Däremot började jag testa lite fram och tillbaka när det gäller det som jag under en tid hade plockat bort helt. Det gjorde jag för att få bättre koll på hur jag tålde de här sakerna, vad jag alltså inte skulle äta så mycket av för att må som bäst. Så här i efterhand kan jag konstatera att det faktiskt är rätt små justeringar som gett överraskande stora vinster:


Liten investering med god utdelning

På det hela taget känns det som att kroppen är mer i balans sedan småkänningarna i magen försvann och att det har höjt mitt välbefinnande oväntat mycket. Jag känner ett slags lugn i kroppen och tycker att jag förstår mig bättre på hur den funkar – lyssnar mer på den. Jag har lärt mig en hel del på vägen, bl a blivit bättre på att ta bort sockertoppar. Inte minst, så hoppas och tror jag att mina barn har fått till sig en hel del som på olika sätt är eller blir ”matnyttigt” för dem också.

Det har blivit ett stort lyft för mitt välmående i största allmänhet – piggare och gladare till humöret. Eftersom jag numera har mer energi, så händer det sällan att det blir lite lite grinigt för att jag är trött.

Jag har till och med lagt märke till vissa förändringar i hur jag tänker. Mer energi och bättre humör har i och för sig gjort att jag nu för tiden känner av stress mindre, men jag har upptäckt att det också är min inställning till stress som i viss mån har förändrats. Jag tar det lugnare nu - stressar bra mycket mindre – har blivit bättre på att ta hand om mig på den punkten också.


Spin-off effekter på min MBT-cykling

Ett av mina stora intressen är att cykla mountainbike. Det är socialt och avkopplande på samma gång; det ger så mycket att bara få vara i naturen. I ungefär tio års tid har jag aktivt cyklat MBT och har under den tiden utvecklats successivt. Ändå har jag noterat att kostomläggningen så att säga på köpet resulterade i märkbart mer ork och styrka. Vem tackar nej till sådana spin-off-effekter?


Så, varför gjorde jag inte det här tidigare!?


Mikael Yngve, Åsa